Slide toggle

Masz pytania

od poniedziałku do soboty w godz. 9.00-16.00 Boguszowa 3, 33-300 Nowy Sącz 608282646 info@boguszowa.pl

Polub nas na Facebooku

Autor: Soviet

Naturalny plaster – maść

Kiedyś tak wykonywano naturalny plaster pomocny na czyraki, liszaje, owrzodzenia i łuskę!

Biały plaster pomaga na liszaje, wrzody, czyraki, wysuszoną łuszczącą się skórę, rybią łuskę i krokodylą skórę.

Biały plaster Indian – przepis

Składniki w równych ilościach:

  • Biały wosk pszczeli
  • sadło gęsie lub świeża, niesolona słonina ewent. można zastąpić twardym tłuszczem roślinnym jak np. olej kokosowy
  • Sproszkowana kalafonia

Zmieloną na proszek kalafonię przesiać przez gęste sito.

Przygotować kąpiel wodną: naczynie ze składnikami wstawić do większego garnka z wrzątkiem. Pierwszy roztopić wosk pszczeli. Powoli dosypywać sproszkowaną kalafonię, jako ostatnią słoninę. Podczas wszystkich czynności należy cały czas mieszać. Jak tylko wszystkie składniki roztopią się i połączą zdjąć garnek z podgrzewania i nadal mieszać zastygającą masę aż stanie się jednorodna i plastyczna.

Przy leczeniu wrzodów, czyraków złożyć ośmiokrotnie gazę i nałożyć cienką warstwę smarowidła. Przyłożyć do chorego miejsca, przymocować plastrem. Okład zmieniać 2 razy dziennie. Ropni nie należy wyciskać, same wyjdą na powierzchnię i łatwo dadzą się zdjąć gazikiem. Przy leczeniu krokodylej skóry opatrunek wymieniać co 5 dni aż do wyleczenia.

Wzbogacanie mazidła ziołami

Można użyć dowolnych ziół np. rumianku, arniki, nagietka, żywokostu, itd w stosunku 1 część ziół na 10 części smarowidła. Rzotopionym tłuszczem roślinnym lub zwierzęcym zalać rozdrobnione zioła uprzednio zwilżone spirytusem. Macerować przez 24 godziny. Nazajutrz podgrzać i przecedzić. W kąpieli wodnej roztopić wosk i kalafonię dodać odciśnięty tłuszcz. Dalej postępować jak wcześniej. Plaster stosować przy bólach stawów, mięśni, szyi, lumbago, nerwobólach, urazach.

Arnika górska jest najodpowiedniejsza na urazy, skręcenia, obrzęki, bóle stawów. Rumianek przy problemach skórnych, korzeń żywokostu regeneruje kości i tkanki

zdjęcie kostek wielkolorowego mydła glicerynowego

Mydło glicerynowe

wielokolorowe kostki mydła glicerynowego

W niedzielę, żeby nikogo nie drażnić zamiast piłą spalinową zająłem się kolejnymi mydłami!

Mydło glicerynowe – powstałe z wcześniej wykonanej bazy mydlanej z gliceryny roslinnej i odpowiednich dodatków. W tej wersji pokusiłem się o dodanie mleka koziego, oleju z wiesiołka, miodu, soku z pokrzywy oraz glinki zielonej i białej oraz odrobiny kurkumy. Mydło bardzo fajnie się pieni, zostawia skórę nawilżoną. Mimo, zwartości miodu na sprawdzanie smaku nie zdecydowałem się 😉

Zima w Boguszowej

Galeria zimowych ujęć z Boguszowej

Zapraszam do zimowej Boguszowej – bezpiecznej od smogu, hałasu, z widokami na piękne śnieżne okolice

W końcu zima

W końcu – tydzień temu zawitała do nas zima!

Nareszcie pojawił się śnieg, odetchną rośliny a psy oddają się szaleństwu zabaw w śniegu. A w domu w spokojnym rytmie przy ogniu płynie życie 🙂

Balsam ściągająco-nawilżający

Radosny opis kremu na bazie wywaru z nagietka oraz oleju z czarnuszki

Maść z żywokostu i maceratu sosnowego

żywokost lekarski i macerat sosnowy w działaniu

Krótka historia kotka – znajdy

Takie cudo straciło prawdopodobnie matkę i pętało się w okolicach stodoły w ogrodzie!

Już od jakiegoś czasu słychać było jakieś koty w okolicach stodoły, a we wtorek Sauron namierzył biedne maleństwo w ogrodzie i zagonił w kąt. Szczęściem pies jest posłuszny więc na komendę odstąpił od wykonania egzekucji na kociaku. Cóż było robić – kociarzem nie jestem ale przecież nie pozwolę zginąć temu maleństwu. I tak przekazałem jej we władanie salonik – co oznaczało, że od teraz separuję od siebie psy i dodatkowo je od kota – no nieźle. Kotka mimo, że stworzenie dzikie nie okazywała wobec mnie w ogóle strachu, ba pałętała się za mną lepiej niż pies wykonujący komendę noga. A najważniejsze dla niej było dostać się nosem do mojego nosa i sprzedać buziaka 😉 W ramach eksperymentu (chociaż z góry pogodziłem się ze smrodem kocich odchodów w salonie) nasypałem do kuwety bentonitu – i o dziwo – kotka nie zrobiła absolutnie nic poza kuwetą. Pozostało tylko szukanie domu dla niej – TOnZ Nowy Sącz powiadomiony, ale Pani nie dawała specjalnych nadziei – no to Facebook i wołanie o pomoc. Odzew był świetny – nie minęło pół dnia a kotka miała już do wyboru różne domy 🙂 Ostatecznie pojechała do moich przyjaciół na Śląsku – wiem, że będzie miała tam dobre i przyjemne życie. Dziękuję 🙂

niby dzikie zwierzę

deliktany krem razem z kwiatem nagietka i ziarnem czarnuszki

Nawilżający krem na bazie nagietka i oleju z czarnuszki

Radosny opis kremu na bazie wywaru z nagietka oraz oleju z czarnuszki

Krem naturalny na bazie olejku marchwiowego i malinowego

Krem tłusty na noc / zimne dni z woskiem pszczelim, olejkiem marchwiowym i malinowym!

Wykonałem próbną partię kremów do twarzy – do stosowania na noc lub ochronnie w zimne dnie. Krem na bazie naturalnych surowców, oleju migdałowego, marchwiowego i z pestek malin oraz dodatkiem masła Shea i wosku pszczelego – nie zawiera konserwantów oprócz naturalnej witaminy E. Aromat nadaje mu hydrolat różany, olejek eteryczny z drzewa sandałowgo oraz naturalny zapach oleju z pestek malin.

Czarnuszka siewna – surowiec do produkcji oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki – złoto faraonów tłoczony na zimno z nasion czarnuszki siewnej

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) – roślina z rodziny jaskrowatych pochodząca z okolic Iraku  i Turcji, rośnie dziko w basenie Morza Śródziemnego.

Czarnuszka to użytkowa roślina znana już Asyrii. W starożytnym Egipcie jej obecność potwierdzają między innymi dwa dzbany z jej nasionami, znalezione w grobowcu Tutenchamona.

Nasiona czarnuszki mają ostry, korzenny smak i jako przyprawa są dodawane do serów, pieczywa, i niektórych tłustych mięs.Nasiona stosowane były w kuchni staropolskiej m.in. do przyprawiania pieczywa. Dodaje się je do kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Często używane są jako substytut pieprzu Z nasion czarnuszki pozyskujemy olej do zastosowań zarówno kulinarnych, prozdrowotnych jak i w kosmetyce. Ma działanie: żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, grzybobójcze, rozkurczające na mięśnie gładkie, wzmaga wydzielanie mleka, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę, obniża poziom cukru i wzmacnia odporność. Wewnętrznie napar z rozdrobnionych nasion jest używany przy nieżytach krtani, oskrzeli i nosa, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu. Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach skóry.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno ma duże znaczenie dla zdrowia, które docenili już w starożytnym Egipcie, często jest nazywany „złotem faraonów”. Nic dziwnego – olej z czarnuszki zawiera wiele prozdrowotnych substancji: w około 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które składają się: kwas linolowy (omega-6) – około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) – około 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) – około 1 proc. Poza tym olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon – składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby. Dzięki niemu olej z czarnuszki, podobnie jak same nasiona, wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Ze względu na działanie przeciwskurczowe nie powinny go używać kobiety w ciąży. Olej z czarnuszki obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Olej z czarnuszki łagodzi także objawy astmy oskrzelowej.

W kosmetyce olej z czarnuszki stosowany zewnętrznie chroni skórę przed poparzeniem słonecznym i łagodzi powstałe już podrażnienia. Ponadto przyśpiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, takich jak trądzik, łupież, liszaj i AZS. Olej poprawia także kondycję skóry suchej, nawilżając ją, a także dojrzałej, gdyż dzięki zawartości antyoksydantów opóźniania starzenia się skóry, oraz tłustej, gdyż zapobiega błyszczeniu się skóry.