tak wygląda upieczony boczek

Boczek pieczony z ziemniakami i ciecierzycą

Danie obiadowe – kawałek surowego boczku – skórę nacinamy w gęsta kratkę, nacieramy solą, papryką i pieprzem czarnym, w nacięcia wciskamy plasterki czosnku. W naczyniu żarodopornym układamy pokrojone w plastry ziemniaczki, delikatnie je solimy i przesypujemy koperkiem suszonym. Na ziemniakach kładziemy nasz kawałek boczku i do piekarnika na jakieś 2.5 h w temp. 180 stopni – pod koniec możemy usunąć pokrywkę i dać możliwość zrumienienia się mięsa.

Cicerzycę (dzień wcześniej namoczoną – chyba, że użyjemy gotowej z puszki) mieszamy z dobrym przecierem pomidorowym, jak przecier jest za gęsty to dolewamy troszkę wody, dodajemy suszona bazylię i troszkę ciemnego sosu sojowego oraz 2 łyzki octu jabłkowego i łyżeczkę miodu. Podgotowujemy raazem przez 10-15 minut na malutkim ogniu, na koniec dodajemy dwa zmiażdżone żabki czosnku. 

Do goowych ziemniaków, kroimy sztukę mięsa, dodajemy sos z ciecierzycą i smacznego 🙂

Podziel się

Podziel się

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest