Menu Zamknij

Czarnuszka siewna – surowiec do produkcji oleju z czarnuszki

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”2069″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Olej z czarnuszki – złoto faraonów tłoczony na zimno z nasion czarnuszki siewnej

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) – roślina z rodziny jaskrowatych pochodząca z okolic Iraku  i Turcji, rośnie dziko w basenie Morza Śródziemnego.

Czarnuszka to użytkowa roślina znana już Asyrii. W starożytnym Egipcie jej obecność potwierdzają między innymi dwa dzbany z jej nasionami, znalezione w grobowcu Tutenchamona.

Nasiona czarnuszki mają ostry, korzenny smak i jako przyprawa są dodawane do serów, pieczywa, i niektórych tłustych mięs.Nasiona stosowane były w kuchni staropolskiej m.in. do przyprawiania pieczywa. Dodaje się je do kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Często używane są jako substytut pieprzu Z nasion czarnuszki pozyskujemy olej do zastosowań zarówno kulinarnych, prozdrowotnych jak i w kosmetyce. Ma działanie: żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, grzybobójcze, rozkurczające na mięśnie gładkie, wzmaga wydzielanie mleka, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę, obniża poziom cukru i wzmacnia odporność. Wewnętrznie napar z rozdrobnionych nasion jest używany przy nieżytach krtani, oskrzeli i nosa, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu. Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach skóry.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno ma duże znaczenie dla zdrowia, które docenili już w starożytnym Egipcie, często jest nazywany „złotem faraonów”. Nic dziwnego – olej z czarnuszki zawiera wiele prozdrowotnych substancji: w około 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które składają się: kwas linolowy (omega-6) – około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) – około 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) – około 1 proc. Poza tym olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon – składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby. Dzięki niemu olej z czarnuszki, podobnie jak same nasiona, wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Ze względu na działanie przeciwskurczowe nie powinny go używać kobiety w ciąży. Olej z czarnuszki obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Olej z czarnuszki łagodzi także objawy astmy oskrzelowej.

W kosmetyce olej z czarnuszki stosowany zewnętrznie chroni skórę przed poparzeniem słonecznym i łagodzi powstałe już podrażnienia. Ponadto przyśpiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, takich jak trądzik, łupież, liszaj i AZS. Olej poprawia także kondycję skóry suchej, nawilżając ją, a także dojrzałej, gdyż dzięki zawartości antyoksydantów opóźniania starzenia się skóry, oraz tłustej, gdyż zapobiega błyszczeniu się skóry.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *