Slide toggle

Masz pytania

od poniedziałku do soboty w godz. 9.00-16.00 Boguszowa 3, 33-300 Nowy Sącz 608282646 info@boguszowa.pl

Polub nas na Facebooku

Czarnuszka siewna – surowiec do produkcji oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki – złoto faraonów tłoczony na zimno z nasion czarnuszki siewnej

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) – roślina z rodziny jaskrowatych pochodząca z okolic Iraku  i Turcji, rośnie dziko w basenie Morza Śródziemnego.

Czarnuszka to użytkowa roślina znana już Asyrii. W starożytnym Egipcie jej obecność potwierdzają między innymi dwa dzbany z jej nasionami, znalezione w grobowcu Tutenchamona.

Nasiona czarnuszki mają ostry, korzenny smak i jako przyprawa są dodawane do serów, pieczywa, i niektórych tłustych mięs.Nasiona stosowane były w kuchni staropolskiej m.in. do przyprawiania pieczywa. Dodaje się je do kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Często używane są jako substytut pieprzu Z nasion czarnuszki pozyskujemy olej do zastosowań zarówno kulinarnych, prozdrowotnych jak i w kosmetyce. Ma działanie: żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne, grzybobójcze, rozkurczające na mięśnie gładkie, wzmaga wydzielanie mleka, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę, obniża poziom cukru i wzmacnia odporność. Wewnętrznie napar z rozdrobnionych nasion jest używany przy nieżytach krtani, oskrzeli i nosa, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu. Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach skóry.

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno ma duże znaczenie dla zdrowia, które docenili już w starożytnym Egipcie, często jest nazywany „złotem faraonów”. Nic dziwnego – olej z czarnuszki zawiera wiele prozdrowotnych substancji: w około 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które składają się: kwas linolowy (omega-6) – około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) – około 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) – około 1 proc. Poza tym olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon – składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby. Dzięki niemu olej z czarnuszki, podobnie jak same nasiona, wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Ze względu na działanie przeciwskurczowe nie powinny go używać kobiety w ciąży. Olej z czarnuszki obniża poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Olej z czarnuszki łagodzi także objawy astmy oskrzelowej.

W kosmetyce olej z czarnuszki stosowany zewnętrznie chroni skórę przed poparzeniem słonecznym i łagodzi powstałe już podrażnienia. Ponadto przyśpiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, takich jak trądzik, łupież, liszaj i AZS. Olej poprawia także kondycję skóry suchej, nawilżając ją, a także dojrzałej, gdyż dzięki zawartości antyoksydantów opóźniania starzenia się skóry, oraz tłustej, gdyż zapobiega błyszczeniu się skóry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *