Topinambur

bulwa topinamburu

Topinambur (łac. Helianthus tuberosus L.) słoneczni bulwiasty, to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, którą do Europy sprowadził Krzysztof Kolumb. Należy do rodziny astrowatych. Jadalną częścią rośliny stanowi bulwa,  bogata w dużą ilość składników odżywczych m.in. inulinę, aminokwasy, białka, witaminę C i witaminy z grupy B, makro- i mikroelementy w tym żelazo, potas, wapń, selen itd.  […]

Wege rumsztyk – z buraka i selera

wege rumsztyk z topinamburem

Wegetarianinem nie jestem ale z wiosną jakoś tak spada mi spożycie mięsa – za to lubię sobie posymulowac mięsne potrawy za pomocą warzyw i wowców. Dzisiaj padło na rumsztyk. Rumsztyk przygotowałem z mielonych w maszynce do mięsa buraków i selera (tak pół na pół) doprawionych pieprzem ziołowym, czosnkiem i chili. Do zmielonego buraka i selera […]

Chwilowy powrót zimy

Zima stwierdziła, że kluczy zapomniałą a jak już wróciła to i oko jeszcze zrobi i pogawędzi o starych, dobrych czasacach więc jeszcze jej to chwile pewnie zajmie. A kozy cóż, śnieg nie śnieg spacerować trzeba bo a nuż gdzieś zielona gałązka sie wychyli

Znowu pokrzywa – tym razem zasmażana z kostką z kaszki kukurydzianej i podagrycznikiem

gotowa potrawa z pokrzywy i kaszki kukurydzianej

Pokrzywy w ogrodzie i okolicach już pełno – piękna, młoda i smakowita 🙂 Tym razem padło na smażenie: młode liście przepłukałem, wrzuciłem na podsmażoną słoninkę (wege mogą użyc masła, oleju tudzież innych tłuszczów – ciekawe jest, że w zależności od tłuszczu pokrzywa ma trochę inne smaki – na maśle np. robi się lekko „rybna”). Dodaję […]

Kluski leniwe z podagrycznikiem

gotowe danie na talerzu

Wiosna Panie idzie, więc spożycie mięsa spadło mi prawie do zera. Teraz czas na to co rośnie mi pod nosem. Potrzben stare ziemniaki, biały ser, młode liście podagrycznika. pomidor i czosnek. Kluski leniwe to standard: ziemniaki gotowane utłuczone razem z białym serem i jajkiem – bez żadnej mąki, trzeba delikatnie gotować i wybierać. Sos łatwizna […]

Piernik bez mąki z marchewki :)

kawałek puszystego piernika

Człowiek wstaje rano, spaceruje z psem, karmi i poi kozy i nadal nie ma nawet godziny 7 – no to można zagospodarować nadmiar czasu piekąc sobie ciastko do kawy. Jako, że mąki pszennej też w domu akurat brakło, to trzeba było się wysilić i wykombinować coś bez mąki. Więc łapię za (tak chyba ze cztery […]

PODAGRYCZNIK – prawie każdy słyszał, niewielu próbowało

Rośnie prawie wszędzie – chwast mozolnie tępiony przez działkowiczów i ogrodników – ale ku mojemu zdziwieniu wiele osób mnie odwiedzających nie potrafiło go rozpoznać. Teraz wczesną wiosną jest jedną z najszybciej pojawiających się roślin – dla mnie do końca wiosny jest obowiązkowym uzupełnieniem różnorakich dań  i dodatków. Od dawna stosowany był (jak sama nawza wskazuje) […]

Wiosenne prześwietlanie jałowca

jałowic przed cięciem

Skońćzyły się mroźne noce – czas żeby prześwietlić troche ogród  Dzisiaj padło na stary jałowiec rosnący poniżej stawiku – wewnątrz była już sama zgnilizna – nawet nie pachniał jak należy. Jak juz pojawią sie nowe odrosty będzie można uformowac eleganckie bombki albo poduchy a przy ziemi będzie sobie mogło coś rosnąć.

Pstrąg z makaronem ryżowym

pstąg z makaronem ryżowym

Czasem czasu mało ale miło by było zjeść coś fajnego. Pstrąg smażony z makaronem ryżowym i białą rzodkwią z chili. Danie smaczne, pożywne i ładnie sie prezentuje. Smażymy masło z 4 plastrmi cytryny i 4 ząbkami czosnku – po 3 minutach kładziemy na rozgrzany tłusz filet z pstrąga (posypany suszoną pietruszką – solimy na końcu) […]