Krem ze świeżych prawdziwków

Czas na zupę – krem z prawdziwków!

W tym roku wyjątkowo wcześnie pojawiły się u nas pierwsze prawdziwki. Natychmiast pojawiła się wizja talerza kremu z tych szlachetnych grzybów, no i chcąc dogadać się z samym soba trzeba było zupę zrobić..

Przygotowanie zupy jest bardzo proste: z marchewki i pietruszki przygotowujemy wywar warzywny. Solimy i pod koniec gotowania, gdy warzywa są już pół-miękkie, lecz nie rozgotowane, dodajemy zioła (majeranek, liść lubczyku, rozmaryn i pieprz). W drugim garnku przez 15 minut obgotowujemy wyczyszczone i pokrojone w kostkę prawdziwki. Z wywaru warzywnego usuwamy większość marchewki, dodajemy grzyby wraz z wywarem i miksujemy blenderem do konsystencji kremu.

Zupę podajemy przyozdobioną świeżą pietruszką i kleksem z kwaśnej śmietany. Podajemy z grzankami. Smacznego!

 

Podziel się

Podziel się

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest