Slide toggle

Masz pytania

od poniedziałku do soboty w godz. 9.00-16.00 Boguszowa 3, 33-300 Nowy Sącz 608282646 info@boguszowa.pl

Polub nas na Facebooku

Krem ze świeżych prawdziwków

zdjęcie przedstawiające składniki zupy z prawdziwków

Czas na zupę – krem z prawdziwków!

W tym roku wyjątkowo wcześnie pojawiły się u nas pierwsze prawdziwki.
Nie byłbym sobą, gdybym natychmiast nie zapragnął talerza kremu z tych szlachetnych grzybów.

Przygotowanie zupy jest bardzo proste: z marchewki i pietruszki przygotowujemy wywar warzywny. Solimy i pod koniec gotowania, gdy warzywa są już pół-miękkie, lecz nie rozgotowane, dodajemy zioła (majeranek, liść lubczyku, rozmaryn i pieprz). W drugim garnku przez 15 minut obgotowujemy wyczyszczone i pokrojone w kostkę prawdziwki. Z wywaru warzywnego usuwamy większość marchewki, dodajemy grzyby wraz z wywarem i miksujemy blenderem do konsystencji kremu.

Zupę podajemy przyozdobioną świeżą pietruszką i kleksem z kwaśnej śmietany. Podajemy z grzankami. Smacznego!

Witek!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *