Naleśniki jęczmienne z podagrycznikiem

Polecam kolejną wersję naleśników – wykonane z gotowanej kaszy jęczmiennej. Pęczak mieszamy z mlekiem, dodajemy jajko i odrobinę mąki pszennej oraz dwie łyżki oleju z ostropestu, lekko solimy. Blendujemy do uzyskania w miarę jednolitej masy i smażymy jak zwykłe naleśniki. Czas mamy wiosenny, więc nie mogło na talerzu zabraknąć podagrycznika – w tym wypadku garść podagrycznika siekam razem z porem, dorzuciłem jeszcze parę łodyg jasnoty żółtej (taka odrobinę inna wersja pokrzywy ;). Posiekaną zieleninę skrapiam zimnotłoczonym olejem lnianym, dodaje sól i pieprz – nadziewam mieszanką naleśniki i … smacznego 🙂

Podziel się

Podziel się

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest