Budowa pieca chlebowego trwa – gotowa podstawa i szamotowa konstrukcja pieca

Piec chlebowy pnie się w górę (na boki też). Po zalaniu stopy fundamentu, wybudowalismy komorę z cegieł będącą jednocześnie podstawą dla betonowej płyty na której postawimy konstrukcję pieca. Sam pies wybudowany zgodnie z proporcjami opisywanymi już od 1870 roku – średnica wewnętrzna paleniska 80cm, spód paleniska z cegły szamotowej, całość paleniska odlewana z betonu szamotowego. Teraz wygrzewanie całości a potem prace wykończeniowe – izolacja, powłoka zewnętrzna, trochę zabawy z estetyką oraz zadaszenie całości. W trakcie wygrzewania głód zmusił nas do przygotowania pizzy – wszystko działa jak powinno 🙂

 

Podziel się

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4  +  3  =