Menu Zamknij

Sromotnik bezwstydny – cenny grzyb

przekrojone jajo sromotnika bezwstydnego

Właśnie pojawiły się w lesie pierwsze okazy sromotnika – przypomniała mi o nim znajoma i stwierdziłem, że to dobry czas na wpis opisujący tego ciekawego grzyba. Substancje czynne w sromotniku bezwstydnym są bardzo skuteczne w walce z nadciśnieniem – już w dawnych czasach znachorzy używali leczniczej nalewki! Największą skutecznością cechuje się „jajo” sromotnika i przy okazji nie ma nieprzyjemnego zapachu. Nalewki ze sromotnika stosuje są w przypadku bólów brzucha, dny moczanowej oraz chorób nerek. Zewnętrznie nalewką przemywa się rany co przyspiesza proces gojenia. Wcieranie nalewki w okolice stawów jest pomocne w przypadku bólów i reumatyzmu. Nalewka ze sromotnika goi rany, leczy wrzody, zapalenie żołądka, wrzody układu pokarmowego, choroby nerek, owrzodzenie, astmę oskrzelową. Sprzyja również szybkiemu gojeniu poparzeń oraz regeneruje strukturę skóry. Według niektórych źródeł sromotnik jest wyśmienitym środkiem na nowotwory damskich i męskich narządów płciowych, leczy choroby nowotworowe każdego rodzaju, rak gardła, płuc, powiększenie węzłów chłonnych, mięśniaki, likwiduje guzy piersi. Pomaga również przy bólach zębów (płukanie ust oraz picie), rozwolnieniu (wypić łyżkę) i nawet przy zatkanym nosie (posmarować zatoki). Profilaktycznie należy codziennie pić małą łyżeczkę nalewki ze sromotnika 20 minut przed posiłkiem. Skuteczny w walce z wirusem opryszczki. Substancje czynne sromotnika powodują zwiększoną produkcję perforyny w organizmie, która niszczy komórki nowotworowe. Sromotnik bezwstydny jest skutecznie wykorzystywany w kompleksowym leczeniu raka w połączeniu z shiitake, reishi, meytake i innymi grzybami.

Wielkim entuzjastą i zwolennikiem tego grzyba jest Henryk Jankowski, dr nauk rolniczych, członek Rady Naukowej Amerykańskiego Instytutu Biologii i Geografii i Polskiego Towarzystwa Naukowego w Londynie.

Sromotnik w jedzeniu:  w wielu krajach europejskich sromotnik uważany jest za grzyb niejadalny, szkodliwy, a nawet jadowity. W rzeczywistości tak nie jest. „Jajo” grzyba jest smaczne i uchodzi za najbardziej leczniczy grzyb, który rośnie na Starym Kontynencie. We Francji jest siekany, dodawany do sałatek i zalewany śmietaną, albo smażony na patelni.  Mówi się, że sromotnik ma właściwości pobudzające popęd płciowy i miłość zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Według wierzeń ludowych, ludzie spożywający ten grzyb nie mają problemów ze zdrowiem. 

Polecam też informacje zawarte na stronie Łukasza Łuczaja: http://lukaszluczaj.pl/sromotnik-bezwstydny-smaczny-grzyb-jadalny/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *