gotowa potrawa z pokrzywy i kaszki kukurydzianej

Znowu pokrzywa – tym razem zasmażana z kostką z kaszki kukurydzianej i podagrycznikiem

Pokrzywy w ogrodzie i okolicach już pełno – piękna, młoda i smakowita 🙂 Tym razem padło na smażenie: młode liście przepłukałem, wrzuciłem na podsmażoną słoninkę (wege mogą użyc masła, oleju tudzież innych tłuszczów – ciekawe jest, że w zależności od tłuszczu pokrzywa ma trochę inne smaki – na maśle np. robi się lekko „rybna”). Dodaję liście podagrycznika i kostkę z kaszy kukurydzianej (ugotowana kaszka, wylana na blachę i pokrojona po wystudzeniu). Chwilkę przesmażam i gotowe. Jako dodatek proponuję białą rzodkiew z jogurtem greckim.

Podziel się

Podziel się

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest