Zupa z borowika ceglastoporego z warzywami!
Składniki:
duża marchew, pół korzenia pietruszki, borowiki ceglastopore, papryka żółta i czerwona, sól, rozmaryn, estragon, natka pietruszki.
Korzystając ze sprzyjającej aury i wilgoci w lasach na porannym spacerze zdobyliśmy kilka borowików – w sam raz na szybka zupę. Marchewkę, pietruszke obieramy, kroimy w średnią kostkę. Tak samo przygotowujemy paprykę. Borowika czyścimy i kroimy na drobne plasterki.
W garnku na zupę podgrzewamy na dnie olej i do wrzącego wsypujemy pokrojone warzywa – po 5 minutach dodajemy grzyby i mieszamy, stale na ogniu zawartość. Całość dopełniamy wrzątkiem (tak 3 cm nad warzywa), dodajemy sól z rozmarynem i estragon. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 45 minut.
Podajemy zgodnie z fantazją: z makaronem, pieczywem lub sote. Smacznego