Menu Zamknij

Zupa z borowika ceglastoporego

marchewka,pietruszka, grzyby - składniki do zupy

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”1407″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Zupa z borowika ceglastoporego z warzywami!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Składniki:

duża marchew, pół korzenia pietruszki, borowiki ceglastopore, papryka żółta i czerwona, sól, rozmaryn, estragon, natka pietruszki.

Korzystając ze sprzyjającej aury i wilgoci w lasach na porannym spacerze zdobyliśmy kilka borowików – w sam raz na szybka zupę. Marchewkę, pietruszke obieramy, kroimy w średnią kostkę. Tak samo przygotowujemy paprykę. Borowika czyścimy i kroimy na drobne plasterki.

W garnku na zupę podgrzewamy na dnie olej i do wrzącego wsypujemy pokrojone warzywa – po 5 minutach dodajemy grzyby i mieszamy, stale na ogniu zawartość. Całość dopełniamy wrzątkiem (tak 3 cm nad warzywa), dodajemy sól z rozmarynem i estragon. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 45 minut.
Podajemy zgodnie z fantazją: z makaronem, pieczywem lub sote. Smacznego[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]