Slide toggle

Masz pytania

od poniedziałku do soboty w godz. 9.00-16.00 Boguszowa 3, 33-300 Nowy Sącz 608282646 info@boguszowa.pl

Polub nas na Facebooku

Zupa z borowika ceglastoporego

  • marchewka,pietruszka, grzyby - składniki do zupy
  • Widok na talerz z zupą
marchewka,pietruszka, grzyby - składniki do zupy

Zupa z borowika ceglastoporego z warzywami!

Składniki:

duża marchew, pół korzenia pietruszki, borowiki ceglastopore, papryka żółta i czerwona, sól, rozmaryn, estragon, natka pietruszki.

Korzystając ze sprzyjającej aury i wilgoci w lasach na porannym spacerze zdobyliśmy kilka borowików – w sam raz na szybka zupę. Marchewkę, pietruszke obieramy, kroimy w średnią kostkę. Tak samo przygotowujemy paprykę. Borowika czyścimy i kroimy na drobne plasterki.

W garnku na zupę podgrzewamy na dnie olej i do wrzącego wsypujemy pokrojone warzywa – po 5 minutach dodajemy grzyby i mieszamy, stale na ogniu zawartość. Całość dopełniamy wrzątkiem (tak 3 cm nad warzywa), dodajemy sól z rozmarynem i estragon. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 45 minut.
Podajemy zgodnie z fantazją: z makaronem, pieczywem lub sote. Smacznego