bulwa topinamburu

Topinambur (łac. Helianthus tuberosus L.) słoneczni bulwiasty, to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, którą do Europy sprowadził Krzysztof Kolumb. Należy do rodziny astrowatych. Jadalną częścią rośliny stanowi bulwa,  bogata w dużą ilość składników odżywczych m.in. inulinę, aminokwasy, białka, witaminę C i witaminy z grupy B, makro- i mikroelementy w tym żelazo, potas, wapń, selen itd. 

Właściwości i zastosowanie topinamburu

Słonecznik bulwiasty wspomaga pracę układu trawiennego i przemianę materii oraz chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi. Obecna w jego bulwach inulina tylko w niewielkim stopniu wchłania się w jelicie cienkim, a wypełniając przewód pokarmowy daje uczucie sytości, zmniejsza łaknienie i reguluje wypróżnianie. Topinambur można polecić osobom, któe starają się o zmniejszenie swej wagi. Inulina pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną a także obniżyć poziom LDL- i VLDL-cholesterolu, odpowiedzialnych za powstawanie miażdżycy i innych chorób układu krążenia, a także reguluje ciśnienie krwi. Spożywanie topinamburu wzmacnia układ odpornościowy oraz chroni przed infekcjami dróg moczowych. Polecany jest w przypadku wyniszczenia organizmu oraz okresie rekonwalescencji po chorobach. Roślina polecana jest również chorym na cukrzycę typu 2., ponieważ zmniejsza wzrost poziomu cukru we krwi po spożytym posiłku. Poza korzystnym wpływem na nasze zdrowie warto wprowadzić go do codziennej diety ze względu na smak oraz wartości odżywcze, których  jest doskonałym źródłem. Z powodzeniem może zastępować w codziennej kuchni ziemniaki – przy czym trzeba pamiętać, że topinambur zbierany wiosną ma słodszy smak niż ten jesienny. A przy okzaji jak ktoś się zdecyduje na topinambur w ogródku to będzie zadowolony z pięknych kwiatów zdobiących roślinę.

Topinambur można spożywać zarówno na surowo jak po ugotowaniu, smażeniu, pieczeniu. Dobrze jest wprowadzać go do swojego jadłospisu stopniow – zbut duże ilości nagle to możliwość lekkich kłopotów z wiatrami 🙂

Jeśli ktoś jest zainteresowany nabyciem topinamburu – zapraszam do kontaktu. Uprawiany przeze mnie bez absolutnie żadnych środków ochrony roślin czy nawozów sztucznych, w górach z dala od wszelkich zanieczyszczeń.

 

Podziel się
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on google